blog

Wie heeft de macht?

Een vies woord Macht. In veel trainingen en coachings word ik vies aangekeken als ik het benoem. Alsof ik iets vuils zeg waar mensen liever niet mee geassocieerd willen worden. Toch is werken met teams zónder het over macht te hebben, zoiets als samen muziek maken zonder dat duidelijk is wat het gezamenlijke ritme of de …

Leven in een lage groepsdichtheid

Lage groepsdichtheid  Door de verschillende maatregelen om ons op afstand van elkaar te houden is de dichtheid van de groepen waarin we op dit moment deelnemen drastisch afgenomen. De onderlinge fysieke afstand tussen de verschillende leden is vele malen groter geworden. Hierdoor worden de verbindingen in de groep minder sterk en wordt de samenstelling van …

Beoordeel jezelf als individu én groepslid

“Heb ik mijn werk goed gedaan?”  Naar mijn idee is dit de belangrijkste vraag binnen een organisatie. Iedere medewerker vraagt zich dagelijks af of zijn of haar bijdrage naar tevredenheid stemt. De tevredenheid van de organisatie, de klant, collega’s en zichzelf. Het is een vraag die je dagelijks beantwoord wilt hebben om met een goed …

De eerste stap naar veilgheid: Vermijd ‘Wij’​

Benieuwd welke eerste simpele stap jij kunt zetten in het creëren van veiligheid in jouw team? Vermijd het gebruik van het persoonlijk voornaamwoord wij. Het zorgt voor een schijn-gezamenlijkheid, het hoofdingrediënt voor onveiligheid. De lasso  Je gebruikt de eerste persoon meervoud vaak om iets te vertellen over het collectief waarin je deelneemt. “Wij lopen nu tegen het …

Deelnemen in een team is pokeren

Inleggen Deelnemen in een team is te vergelijken met het inleggen van fiches tijdens een spelletje poker. Bij poker wordt de inleg rechtstreeks gemeten in geld, maar de deelname in een team kan uit verschillende eenheden bestaan. Mensen kunnen bijvoorbeeld tijd, energie, aandacht of ideeën inleggen. Overeenkomst tussen de twee? Als je niet inlegt, speel …

Het Muzikale Geheel

Wat gebeurt er als je naar muziek luistert? Waar luister je naar? Hoor je de afzonderlijke partijen of juist het geheel bij elkaar? En kun je ook op dezelfde manier naar je team luisteren? Ik denk van wel. Luister maar naar dit fragment. Team als muziekstuk In dit fragment hoor je een klein muziekstuk. Dat …

Jij bent het team niet

De meest directe weg naar teamsucces is leren omgaan met haar onpersoonlijke karakter. Het team is onpersoonlijk In mijn vorige blog schreef ik over de groep als geheel. Het meest heftige kenmerk van de groep als geheel, is haar onpersoonlijke, anonieme karakter. De groep als geheel vormt op zichzelf een persoonlijke identiteit, maar deze is onpersoonlijk voor …

Communiceren met een team als geheel: durf onpersoonlijk te zijn

Wat is de overeenkomst tussen honden, een orkest en de Transformers? Dit is geen slechte mop, maar het begin van een blog over het belang van kunnen communiceren met een team als geheel. Optimus Prime  In mijn jeugd speelde ik met Transformers. Eén van de coole (ik ga qua woordgebruik terug in de tijd) dingen …

Woede, wie het kleine niet eert…

Waarom zijn wij vaak zo bang voor onze eigen woede? Voordat zij deelnemen aan onze woedetraining geven deelnemers aan dat dit is omdat zij bang zijn voor de mogelijke grootheid en impact van hun woede. Alsof zij vrezen zich te verliezen in iets waarin zij niet meer toerekeningsvatbaar zijn. Toch blijkt deze angst tijdens en …