Het Muzikale Geheel

Wat gebeurt er als je naar muziek luistert? Waar luister je naar? Hoor je de afzonderlijke partijen of juist het geheel bij elkaar? En kun je ook op dezelfde manier naar je team luisteren? Ik denk van wel. Luister maar naar dit fragment.

Team als muziekstuk

In dit fragment hoor je een klein muziekstuk. Dat muziekstuk is opgebouwd uit 4 verschillende melodieën of elementen: 3 piano melodieën en 1 zangstem. Je kunt je aandacht verleggen naar de afzonderlijke partijen, bv. de baspartij, of de stem. En je kunt je aandacht richten op het geheel, dat wil zeggen, alle elementen tegelijk. Een team is ook zo te benaderen. Je hoort de leden afzonderlijk of het team als geheel.

Verschil geheel en afzonderlijke partijen

Dit voorbeeld is nog vrij eenvoudig. Toch hoor ik al een wezenlijk verschil tussen de geluiden van de afzonderlijke leden en als ik ze samen hoor. Ik vind het geheel bijvoorbeeld vrij ernstig klinken, serieus. Als ik de hoogste pianopartij los hoor, dan roept dat bij mij juist speelsheid op. Maar ik hoor die speelsheid niet als ik het hele stuk hoor. Rara, hoe kan dat? Dat komt doordat de compositie meer is dan alleen de losse partijen bij elkaar. De compositie is een losse entiteit, die je iets anders “vertelt” dan de afzonderlijke melodieën. Een mooie vraag die je jezelf of je team kan stellen is: Wie is mijn team? Hoe klinkt mijn team? Wat voor persoon is mijn team?

Muziek

Dit geheel begrijpen, ontrafelen en duiden is ongelooflijk complex. Nu hebben we het nog over 4 teamleden, maar stel je een team voor met 12, of een team met mensen die niet altijd bij elkaar zijn. En wat dacht je van een orkest van 80 man. Gelukkig wordt het een stuk gemakkelijker als je met muziek werkt. Dan wordt het geheel van je team letterlijk naar de oppervlakte gehaald en concreet gemaakt. Je kunt het beluisteren als ware het de klank van 1 persoon. Hierdoor leer je de kwaliteiten en valkuilen kennen van je team. En als je wilt kun je het ook nog veranderen!