Woede, wie het kleine niet eert…

Waarom zijn wij vaak zo bang voor onze eigen woede? Voordat zij deelnemen aan onze woedetraining geven deelnemers aan dat dit is omdat zij bang zijn voor de mogelijke grootheid en impact van hun woede. Alsof zij vrezen zich te verliezen in iets waarin zij niet meer toerekeningsvatbaar zijn. Toch blijkt deze angst tijdens en na de training ongegrond en anders van aard.

In bovenstaande geluidsfragmenten hoor je de pure woede van drie deelnemers van onze woedetrainingen. Het is het geluid dat enkel en alleen van hen is. Sommige mensen noemen het ook levensenergie, passie, vuur of interne grens. Wij noemen deze geluiden graag woede. Dit vanuit de overtuiging dat woede een gelijkwaardig onderdeel is van het basispalet aan stemmingen. Naast angst, verdriet en vrolijkheid is woede de stemming die nodig is om autonomie over je leven te bevorderen. Woede zorgt ervoor dat je blijft ervaren waarom je hier eigenlijk op aarde bent. Of misschien iets minder pathetisch; wat jou zo’n uniek persoon maakt.

Om dit te bewerkstelligen snijdt woede jou los van de omgeving om je heen, om even duidelijk te maken waarin jij je onderscheid van de rest. Woede is daarmee per definitie niet sociaal en tegen verbinding. Iets wat wij, met name in het onderkoelde Westen, soms moeilijk te accepteren vinden. Woedende mensen moeten vaak eerst tot 10 tellen, afstand nemen, of de stemming wordt gebagatelliseerd met de opmerking dat er toch een andere stemming aan ten grondslag moet liggen, zoals angst of verdriet. Woede wordt gezien als het lompe, infantiele broertje van de andere basisstemmingen en roept vaak een gevoel van schaamte op bij de mensen in zijn omgeving.

Wij van Brood & Beleg vinden dit onnodig, want zoals je hierboven hoort klinkt pure woede helemaal niet als iets om je voor te schamen. Elke keer laten de duidelijke en unieke geluiden van de deelnemers ons verrassen. Ze laten horen: dit ben ik, en niemand anders. Hier sta ik voor. Hiermee is pure woede de bron voor intuïtie en de juiste keuzes maken voor jezelf. En misschien is dát wel de angst.